Jeroen Verhoeff

werd geboren in Vlaardingen, gelegen in de rook van het industriegebied rond de Rotterdamse haven. Als je van natuur houdt, was Vlaardingen misschien wel één van de slechtste plekken ter wereld om op te groeien, want qua natuur was er niet veel, en dat beetje dat er nog restte was ook nog eens flink vervuild.

Sindsdien en daarom is Jeroen Verhoeff altijd extreem gefascineerd door en altijd op zoek naar wilde dieren in een zo’n natuurlijk mogelijke omgeving. Aangezien dat eigenlijk alleen nog te vinden is in sommige verre buitenlanden, is die mogelijkheid echter nogal beperkt. Daardoor is hij gaan schilderen wat Jeroen Verhoeff het in het echt zou willen kunnen zien, oftewel: zo schildert hij zijn eigen dromen na. Natuurschilderijen: ‘het herscheppen van de ongeziene werkelijkheid’

Geboren met een tekentalent, werd het verbeelden van wilde dieren een eeuwige passie. Zijn streven naar zuiverheid grenst hier aan het absurde. “ Er gaat niets boven het zien van de wilde natuur zelf, dus als ik wilde dieren schilder, probeer ik zo dicht mogelijk bij die bron te blijven.”

Daarom kopieert Jeroen Verhoeff geen foto’s van dieren in gevangenschap, zoals veel andere natuurschilders dat doen. “Voor mij is het verschil tussen een wild dier en een dierentuindier enorm: de glans van de vacht, de behoedzame blik in de ogen, de conditie en alertheid die constant zichtbaar is in ieder zintuig en elke spier: al die details geven een wild dier dat perfect geëvolueerd uiterlijk, dat grotendeels ontbreekt in hun gekooide broers en zussen.”

Omdat hij ook weigert om foto’s van dieren in het wild te kopiëren, ontwikkelde hij een ongewone en unieke werkmethode waarbij hij uitgaat van zelf gemaakte, flexibele schaalmodellen als basis voor een schilderijontwerp. “Deze zeer arbeidsintensieve en ingewikkelde methode kan soms behoorlijk frustreren, maar uiteindelijk maakt de voldoening van het creëren van een volledig origineel kunstwerk, dat zelden waargenomen beelden van de natuur op zijn best laat zien, het totale proces volledig de moeite waard voor mij.”

 

 

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura