Erik van Ommen

Erik van Ommen (1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen.  Hij maakt figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten en exposeerde in vele musea en galerieën in binnen- en buitenland. Het is een bijzonder veelzijdig kunstenaar, hij maakt olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Hij schreef de teksten voor een aantal van zijn boeken. Erik woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie op de historische Brink in Vries.

“Kunst en natuur zijn voor mij onlosmakelijk verbonden.
Ik zie het dan ook als een taak mij als beeldend kunstenaar in te zetten voor het behoud van datgene wat mij inspireert”.

Erik van Ommen

Erik publiceerde onder meer boeken over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen tijdens zijn overzichtstentoonstelling in Slot Zeist, ter gelegenheid van dertig jaar kunstenaarschap, het boek Het Waddenatelier. In 2015 kwam hij met Mijn reigerparadijs. Hier in zijn voor het eerst videofilms opgenomen. Het boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015.
In 2017 illustreerde hij Alle Vogels, het bekroonde boek van Koos van Zomeren. In 2018 verscheen van zijn hand zijn dertigste boek Poldervogels, een schetsboek met meer dan 400 penseeltekeningen en japanse houtsnedes gemaakt in de Oostpolder niet ver van zijn zijn huis.

Voor VARA Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, onze nationale vogel. In 2015 riep hij  Het Bevlogen Oog, de prijs voor de beste jonge vogeltekenaar,  in het leven.