Het liefst schildert Ruud Verkerk stillevens,

hoewel we ook landschappen in zijn recente oeuvre aantreffen. Vroeger maakte hij vooral stadsgezichten, klassieke beelden en fantasielandschappen.
Eenvoudige voorwerpen worden op het paneel verbeeld. Emaille keukenattributen staan naast een schaal met granaatappels of een kistje peren; een enkele tulp bevindt zich in een bijna wit vlak of bruin-wit geaderde schelpen liggen op een witte doek tegen een zacht okergele achtergrond. De voorstelling is steeds in het midden in een onbestemde ruimte gecentreerd.
Soms is de compositie compact en vormt zij een gesloten geheel; soms waaieren grillige Hazelaar- of Pompoentakken of bloemen in een vaas alle kanten uit en vormen een fijn patroon van kleurvlakjes. De achtergrond is meestal licht van kleur en onuitgewerkt gelaten. De voorwerpen zijn in detail weergegeven, elke nerf in het blad en het glanslicht op het fruit zichtbaar.

WEBSITE

Sinds enige tijd combineert Ruud Verkerk de genres van het stilleven en het landschap en plaatst hij een stilleven tegen de achtergrond van een landschap. Het zijn Hollandse vergezichten met zijn typische lage luchten, vlakke land en verre einder. Het Hollandse in zijn voorstellingen vinden we ook terug in zijn voorliefde voor de Tulp. De kunstenaar gebruikt deze bloem, die hij gedetailleerd uitwerkt, in zijn stillevens vanwege zijn eenvoudige, compacte vorm.

Het stilleven heeft Verkerks voorkeur, omdat hij zich in dit genre helemaal kan toeleggen op het schilderen zelf. Het vertelt geen verhaal; het laat alleen zien wat er is.

De objecten kan hij naar eigen wens in een compositie neerzetten. Hier kan hij in alle rust zoeken naar een evenwicht tussen de objecten en hun omgeving, tussen vorm en kleur en naar de juiste contrastwerking. Vorm en kleur van de voorwerpen zijn belangrijker dan de betekenis ervan. Zo combineert Ruud Verkerk schelpen met een Papaverbloem in een waterglas om compositorische en esthetische redenen en niet omdat de objecten iets met elkaar te maken hebben.

Opgeleid aan de Vakschool voor Edelsmeden te Schoonhoven en aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam is Verkerk sinds 1982 beroepsmatig werkzaam als schilder. In Schoonhoven leerde hij goed tekenen en werd hem de ruimtelijke werking van objecten bijgebracht. Het schilderen heeft hij voornamelijk zichzelf geleerd. ‘Tegen de toenmalige trends in wist hij dat hij realistisch wilde schilderen.

Gebruikte Ruud Verkerk aanvankelijk een vlakke schildertechniek, tegenwoordig gaat het hem veel meer om de structuur in de verf. De materie gaat meer meespelen in het verbeelden van de sfeer.Het paletmes wordt vaker gebruikt om de achtergrond neer te zetten en ook de objecten worden minder vaak gedetailleerd uitgewerkt. Het gaat nu veeleer om de suggestie, terwijl het resultaat hetzelfde blijft: het scheppen van beelden, waarin rust en harmonie heerst.

Geëxposeerd in genormeerde Galerieën in Nederland en Londen, Berlijn, New York, Athene, Sint-Petersburg, Teheran en Dubai

Collecties: H.M. Koningin Beatrix, ING – Amsterdam, Atlanta VS

 

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura

error: Content is protected !!