Rene Smoorenburg

Rene Smoorenburg

De onderwerpen die Rene Smoorenburg schildert, zoekt bij voorkeur ‘dicht bij huis’. Een paar appels in een schaaltje, een oud kannetje, wat uien bij elkaar, een antieke doopjurk of oude flesjes. Ik noem maar wat voorbeelden. Deze voorwerpen hebben voor mij grote zeggingskracht. Hun schoonheid -in al haar eenvoud- is blijvend. Mijn streven is om dat in mijn schilderijen onder andere door licht, kleur en compositie te laten zien.
Ik schilder in de 17e eeuwse Hollandse traditie met liefde en fascinatie voor mijn onderwerpen. Zou die betrokkenheid ontbreken, dan zou ik de rijkdom, die verscholen ligt in mijn onderwerpen, niet zó kunnen weergeven. Ik gebruik bij voorkeur niet zo veel woorden om mijn schilderijen toe te lichten. Mijn motto is: een goed schilderij vertelt het zelf al. Laat de schilderijen dan ook voor zich spreken.

Na de opleiding tot goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven heb ik de Lerarenopleiding in Utrecht gevolgd, in de vakken ruimtelijk, tekenen en schilderen. Tijdens mijn studie in Utrecht en in de jaren daarna heb ik moderne sieraden ontworpen en gemaakt. Werk uit die tijd is aangekocht door vele musea in binnen-en buitenland. Intussen werd het verlangen om te schilderen steeds groter. Na een periode van sieraden ontwerpen én tegelijkertijd schilderen koos ik rond 1990 definitief voor het schilderen. Naast het werken in mijn atelier heb ik altijd schilderles gegeven. Met mijn cursisten deel ik graag mijn passie en het plezier in het schilderen.