Rein Pol

werd geboren in 1949 in de stad Groningen, in de Oranjewijk. Hij heeft twee broers en drie zussen. Zijn vader werkte als wijkagent bij de gemeentepolitie. Als kind tekende Rein al veel: kalenderplaten, strips en portretjes.
Later ontwierp hij ook wel affiches en schilderde hij toneeldecors.

Van 1971 tot 1976 studeerde Pol schilderen en grafiek aan ‘Minerva’, de Groninger Kunstacademie.
Hij kreeg daar les van o.a. Diederik Kraaypoel, Wout Muller, Matthijs Röling, Ger Siks en Wim van Veen. Twee jaar na zijn afstuderen kreeg hij een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan die zelfde opleiding.

Bijna 15 jaar heeft Pol les gegeven aan Academie Minerva. Onlangs was hij betrokken bij de oprichting van een nieuwe kunstopleiding, de Klassieke Academie voor Schilderkunst, gevestigd tegenover de Groninger Aa-kerk.
Sinds 2008 geeft hij daar masterclasses figuratief schilderen.

WEBSITE

 

Vanaf 1976 is Rein Pol beroepsmatig werkzaam als kunstschilder. Hij heeft steeds een scherp oog voor de zeggingskracht van het schijnbaar onbeduidende detail. Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de éigen werkelijkheid! Hans van Seventer schreef eerder: “De onderwerpen van Rein Pol’s schilderijen bewegen zich tussen het doodgewone en het absurde. Hij schildert muziekinstrumenten zowel als een fles met daarin de foetus van een varken. Soms stijgt de mestgeur op uit zijn landschappen, dan weer zwoegt een Groningse boemel langs steile oevers van een Noors fjord. Zijn zelfportretten vormen op zich al een collectie: in de spiegel van de badkamer, in een glazen vitrine omringd door ‘gohst of the past’, of gewoon met een potje augurken als teken van zijn waardigheid”. Met zijn werk wordt Pol wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven.

Rein Pol exposeert veel in Nederland, o.a. bij galerieën in Den Haag, Fijnaart en Helenaveen, Hooghalen en Rolde, Harlingen en Nieuweschoot. In het buitenland exposeerde hij in Duitsland, Noorwegen, Polen, Zwitserland en Indonesië. Met de zgn. Zwiggelte Groep in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Veel werk van de schilder is opgenomen in particuliere collecties. Verder zijn schilderijen van zijn hand in bezit van o.a. het Drents Museum in Assen, het Museum Smallingerland te Drachten, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de ING-Collectie en de Philips Collectie te Eindhoven.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura