Leo Dillis

Leo Dillis
WEBSITE

Op 3 maart 1935 kwam ik in Kieldrecht ter wereld. Reeds op erg jonge leeftijd kreeg ik grote bewondering voor schilderkunst. De beslissing om op veertienjarige leeftijd voor een artistieke opleiding te kiezen, lag dan ook voor de hand. Aan de nijverheidsschool in Antwerpen (van 1957 tot 1960) leerde ik in de eerste plaats decoratief schilderen. We leerden er verschillende hout- en marmersoorten naschilderen. Daarnaast leerde ik er ook met letters en bladgoud werken. Ik zwaaide met glans af en -tot mijn grote vreugde- slaagde ik er al snel in om van mijn hobby mijn beroep te maken.

Tijdens mijn opleiding in Antwerpen had ik heel wat nieuwe kennis vergaard, maar toch vond ik het belangrijk om me ook open op te stellen tegenover nieuwe technieken. Technieken die me later in staat zouden stellen om preciezer te werk te gaan. Met die visie besloot ik in 1981 om aan de kunstacademie van Berchem opnieuw een avondopleiding te volgen onder leiding van W. Dolphyn en lerares Sorina. Daarnaast volgde ik ook vijf jaar weekendschool bij M. Boffé.

In de jaren daarna volgden er verschillende projecten. Zo kreeg ik onder andere de toestemming om in het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten werken van grootmeesters als Fouquet, Rubens, … na te schilderen. Door het kopiëren van dergelijke werken kreeg ik enkel maar meer begrip voor het vakmanschap van de oude meesters!

Zoals in de volksmond vaak wordt beweerd: “de tijd staat niet stil”. Dat geldt ook voor mij, want ondertussen schilder ik nu al meer dan zestig jaar. Het veertienjarige jongetje dat ik ooit was, is stilaan gegroeid en verder geëvolueerd. Dat heeft me gemaakt tot de persoon en kunstenaar die ik nu ben. Al moet ik eigenlijk toch iets bekennen: mijn liefde voor vorm en kleur, en voor de schoonheid van kunst zal nooit wegebben…

@ netkunst.nl