Jos van Riswick

De passie voor het schilderen kwam bij Jos van Riswick pas vrij laat tot uiting. Jos studeerde af als natuurkundige en werkte een aantal jaren als onderzoeker op de universiteit. Toch bleek de wetenschap niet zijn eigenlijke roeping te zijn en besloot hij de wetenschap te verruilen voor de kunsten.

De autodidacte schilder werkte aanvankelijk in de stijl van de impressionisten en expressionisten. Nadat hij kennis had gemaakt met het werk van moderne Nederlandse realisten als Carel Willink en Dick Ket, is hij realistischer gaan schilderen. In navolging van oude meesters als Vermeer en Caravaggio heeft hij ook geëxperimenteerd met optische instrumenten als hulpmiddel bij het schilderen, zoals holle spiegels, de camera lucida en de camera obscura.

Ook heeft hij geëxperimenteerd met alternatieve media zoals kunstharsen die onder invloed van UV licht uitharden. De experimenten brachten echter niet het verwachte resultaat. Vreemd genoeg bleek een techniek die al zo’n 500 jaar bestaat, voor hem, nog steeds de beste, namelijk olieverf en het werken naar de natuur.

Jos van Riswick werkt op een vrij realistische manier, maar probeert zoveel mogelijk te suggereren door bijvoorbeeld structuur aan de verfhuid te geven met het paletmes. Hierbij is hij sterk beïnvloedt door Rembrandt. Wat hem boeit, is de studie van alle visuele elementen (structuur, schaduw, hoge lichten, reflecties) waaruit ons brein een bijna tastbare drie dimensionale wereld in onze voorstelling reconstrueert. De schilder kan deze elementen gebruiken om zijn eigen wereld te scheppen en de toeschouwer hierin mee te voeren.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura