Hans Deuss

Het hoofdthema van het werk van Hans Deuss is het landschap. In zijn werken is de mens ‘voelbaar’ door zijn afwezigheid. Er zijn alleen sporen zichtbaar. De landschappen zijn fantasielandschappen waarbij voornamelijk hoekige architectonische vormen in contrast staan tot de organische vormen van de natuur.In het werk van Hans Deuss lijken natuur en cultuur een eeuwige strijd met elkaar te voeren.

Klassiek ogende, exotische gebouwen wedijveren met oprukkend groen: bomen en struiken dringen zich door constructies heen of doemen op in de verte. Lucht en water omringen de architectuur. Trappen leiden naar boven of beneden en geven het gevoel dat ontsnappen uit deze beklemmende situatie mogelijk is.

De schilderijen geven een gevoel van grote ruimtelijkheid, doordat een verre horizon of een doorkijk het oog steeds naar buiten de voorstelling leidt. Daar lonkt de vrijheid.

WEBSITE

De natuur voert een strijd met de menselijke aanwezigheid. Deuss laat de vernietigingsdrang van de mens zien en het gevecht van de natuur om lijfsbehoud. Hij voorziet uiteindelijk een overwinning van de natuur op de mens, maar dat zal wel heel lang duren. De wind brengt zaden in scheuren waar planten en bomen zullen groeien die de gebouwen uiteindelijk gaan overwoekeren. Van een echte Amsterdammer als Hans Deuss zouden we dit standpunt misschien niet verwachten, want in zijn dagelijks leven is de stad alom aanwezig. Maar hij gaat graag naar buiten en fietst dan door het vlakke polderland. Steeds weer is aan de horizon de almaar uitdijende stad zichtbaar als een oprukkend front. Deuss is hierdoor gefascineerd en vindt het een mooi gegeven.

Hans Deuss nam meerdere malen deel aan de Onafhankelijke realisten tentoonstellingen in Museum Møhlmann. Daarnaast was zijn werk te zien in onder anderen het Singer Museum in Laren, Museum Aemstelle in Amstelveen, de Markiezenhof in Bergen op Zoom, de PAN in Amsterdam, de Zwolsche Algemene in Nieuwegein alsook bij meerdere gerenommeerde galeries zoals Galerie Mokum in Amsterdam en Galerie De Twee Pauwen in Den Haag.

Daarnaast exposeerde hij in het buitenland in New York, Atlanta, Tokio, Parijs, Antwerpen Straatsburg en Dijon in Frankrijk.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura