Annemiek Groenhout

Annemiek Groenhout

Annemiek Groenhout, geboren 1946, “Mijn stillevens ontstaan intuitief zou je kunnen zeggen. Ze zijn een verbeelding van mijn eigen werkelijkheid. Vanaf de eerste verfstreek tot de laatste toets is het maken van een schilderij voor mij een poging het eerste gevoel, de eerste impuls vast te houden.”
Als hedendaags kunstenaar houdt Annemiek Groenhout een lange traditie van fijnschilderkunst, alsook de techniek van oude meesters in ere. Toch is abstractie het uitgangspunt van ieder stilleven. Dankzij een zorgvuldige compositie van lijn, vorm en kleur komt de schoonheid van ieder voorwerp in haar verstilde stillevens tot zijn recht.
Realisme is voor Annemiek Groenhout niet per definitie een exacte kopie van de werkelijkheid Haar stillevens ontstaan intuitief, impulsief, zou je kunnen zeggen. Het uitgangspunt kun je abstract noemen. Aanleiding kan van alles zijn, een mooie schaal pruimen, of een enkele bloem, maar ook een enkele kleur kan het proces op gang brengen. Vooraf wat voorwerpen rangschikken op een tafel is voor haar te statisch. Dat gebeurt pas later als de eerste schets is gemaakt. Dan gaat ze op zoek naar de spullen die passen binnen de kleuren en lijnen zoals ze die voor de geest heeft. Vanaf de eerste verfstreek tot de laatste toets is het maken van een schilderij voor haar een poging het eerste gevoel, de eerste impuls vast te houden