Rieke van der Stoep

Kunstenaar wordt je niet, dat ben je bij je geboorte.” Het kunstenaarschap is voor beeldend kunstenaar Rieke van der Stoep een manier van leven en beleven. Het beeldhouwen is voor haar een sublieme uitingsvorm van wat zij innerlijk ervaart. En hoewel zij pas op latere leeftijd echt koos voor de kunstenaar in haar, heeft zij zich van kinds af aan altijd kunstzinnig bezig gehouden op allerlei vlakken. Zoals met textiel, zowel het ontwerpen ervan als het maken, toneelspelen, schilderen, tekenen, ontwerpen van decors, maar ook grafische ontwerpen. Rieke heeft een aantal jaren een eigen grafisch ontwerpbureau gehad.

Het doel van kunst
Rieke van der Stoep vindt het doel van de kunst om niet zozeer het uiterlijk weer te geven, maar het innerlijk. Zij brengt haar innerlijk naar buiten en maakt er beelden van.
Rieke van der Stoep: “Kunst is een communicatie vorm waarin het onbewuste naar bewustzijn kan worden getransformeerd. Ons innerlijk is onze echte werkelijkheid. Onze kwetsbaarheid, maar ook onze kracht verbeeld ik in mijn beelden”. 

De inspiratie van Rieke
Rieke verbaasd en verwondert zich over het leven in zijn algemeen, de natuurlijke wetmatigheden van de groei van alles wat leeft. Het te willen begrijpen, doorgronden en er vorm aan te willen geven is een niet te stuiten drijfveer voor haar. Momenten uit zelfonderzoek in de context van de filosofie over de oerkracht, zuiverheid, oorspronkelijkheid van mensen en de dingen die gebeuren, maar ook de natuur. De ontwikkeling van het leven (evolutie) hier en in het universum geeft zij vorm.

Rieke voelt zich zeer verbonden met de aarde en het universum. Vind het fantastisch om daar deel van te mogen uitmaken. Zij ziet het leven als een grote ontdekkingsreis, waarin we met z’n allen onderweg zijn in een constante voortgaande beweging van bewustzijns energie.
Rieke zegt: “Er is een natuurlijke drang dat alles wat leeft en elkaar raakt in beweging (trilling) brengt. Het is een constant voortgaande, oneindige energievorm.
Alles is energie. Dus ook onze gedachten en onze manier van beleven.”

Haar beeldtaal en de geometrie
De tekens die zij op haar beelden maakt noem zij ‘mijn beeldtaal’, ‘mijn gedachte schrift’. Zij ziet in ons denken en voelen allerlei patronen, daarnaast is de geometrie van belang voor haar.
De geometrie is een verschijningsvorm die terug te vinden is in alles wat leeft.
Het hele universum, de sterren, de natuur, de bomen, de dieren, het menselijk lichaam, onze cellen, is gevormd volgens de wetten van de geometrische verhoudingen.

Rieke gebruikt deze vormen, omdat ze prachtig zijn op zich, maar ook omdat de energie ervan heel mooi aansluit op wat zij wilt vertellen met haar beelden.

Rieke exposeert via diverse gerenommeerde galeries en op kunstbeurzen in binnen en buitenland. Zij werkt ook in opdracht voor bedrijven en particulieren.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura