Richard van der Koppel

Beeldhouwer Richard van der Koppel (1968) volgde een Kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst & Vormgeving te Den Bosch (1993-1997), waar hij zich specialiseerde in Beeldhouwen/Monumentaal. Zijn studie was voor hem een verkenningstocht langs materiaal experimenten via conceptuele werken naar figuratieve beelden.
Sinds zijn afstuderen maakt van der Koppel figuratieve sculpturen in heel diverse materialen, maar bij voorkeur eerst opgebouwd uit klei. Afhankelijk van wat het beeld nodig heeft voert hij de beelden uit in o.a. keramiek, brons of polyester.
Voor zijn figuraties gaat hij meestal uit van mensfiguren die hij laat opgaan in andere vormen waardoor hybriden, metamorfoses of combinatiebeelden ontstaan.
De laatste jaren werkt hij aan de “Extatica serie” waar hij vrouwenlichamen op golvende haarpartijen laat bewegen, op zoek naar schoonheid en harmonie. Net als in zijn eerdere werk probeert hij met deze nieuwe sculpturen de zwaarte kracht te ontstijgen.
Beeldhouwer Richard van der Koppel werkt ook in opdracht. Zo ontwierp hij de VSB-poëzieprijzen van 2001 t/m 2003 voor de VSB Poëzieprijs en de Future For Nature Award, een internationale natuurbeschermers prijs. Daarnaast werkt hij met enige regelmaat in opdracht van gemeenten, bedrijven, instellingen en particulieren en maakt hij naast meer dan mensgrote sculpturen, portretten penningen en kleine bronzen sculpturen.

Richard van der Koppel