Hermien Buytendijk,

de Verbeelding tussen droom en werkelijkheid

Kijken en tekenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kijken leidt vaak tot associëren hetgeen een meerwaarde geeft aan wat je ziet.  Onze eigen beleving vormt  de werkelijkheid en in ons ‘denkraam’ krijgen onze ervaringen en waarnemingen hun eigen kleur.

In het werk van Hermien Buytendijk (1948) zien we dat terug. De verwondering over de wereld om haar heen en haar ervaring met tekenen en etsen laten een verrassende invalshoek zien. Het verbeelden in klei gaf nieuwe mogelijkheden.

Soms ontstaat een beeld naar aanleiding van een woord of gedachtespinsel. Soms gaat het proces andersom: het beeld ontstaat en daar blijkt een woord of uitdrukking bij te passen. Dat gebeurt automatisch. Haar beelden ontstaan als het ware vanzelf.  

De beelden van Hermien Buytendijk zijn figuratief, maar nooit helemaal reëel. Soms is het afwijkende de oplossing voor een moeilijkheid waar je als keramist tegenaan loopt. Hierdoor veranderen paardenhoeven in  hoge hakjes  als een nuttige aanvulling op de verbeelding.  Mensen vervloeien met tafels of muziekinstrumenten, want dunne pootjes van klei kunnen geen groot gewicht dragen. Dat vraagt creativiteit en het zoeken naar oplossingen die in het werk van Hermien tot verrassende, soms wat absurde, resultaten leiden.

WEBSITE

 

De beelden van Hermien hebben prachtige houdingen en gezichtsuitdrukkingen. Ze getuigen van een nauwkeurige observatie en mededogen met mensen. Alles wat ze ziet, inspireert haar. Het is het leven van alledag. Zo kan ze soms verbeelden wat niet altijd met woorden gezegd kan worden: het gevoel, de inspiratie of de vervoering van anderen.

Ze weet met een grote precisie het masker van de uitgebeelde figuren te vergroten of hun overgave aan bijvoorbeeld het maken van muziek een extra lading te geven. De waarneming wordt altijd verbeeld met een knipoog of dubbele bodem.

Hermien maakt met veel plezier haar mens en dier-figuren, van grote tuinbeelden die in delen op elkaar worden gemonteerd worden tot fijne piepkleine porseleintjes.  Onlangs liet ze haar eerste grote beeld in brons gieten.

Werk van Hermien is te zien en te verkrijgen bij een aantal vaste galeries die haar werk ook sinds vele jaren  op kunstbeurzen vertegenwoordigen.( Haf, Lineart, AFA, OpenArtFair, Affordable, Primavera, Arti, ITAF, Naarden-Vesting, Laren en Art Breda).

“ Het werken met klei heeft mijn leven verrijkt. Ik heb er bijzondere mensen door ontmoet en warme vriendschappen aan over gehouden, met mensen van alle pluimage gefeest en gegeten en geëxposeerd.”.

Werken met klei heeft mijn leven verrijkt. Ik heb er bijzondere mensen door ontmoet en warme vriendschappen aan overgehouden, met mensen van alle pluimage gefeest en gegeten en geëxposeerd. Alweer zeventien jaar geleden heb ik Henk Jan ontmoet, die mijn beelden versjouwt en vervoert en meedenkt, zoals ik dat doe met zijn foto’s.
Ik ben lid van kunstenaarsverenigingen: de NVK, Genootschap Kunstliefde en LKV-Brak.
Mijn werk is in het bezit van vele particulieren en bij collecties van bedrijven ondergebracht zoals o.a.: Theemuseum te Houwerzijl, Koninklijke Numico, de Industriële Club te Amsterdam, Jufidet in de Bilt, Cono Kaasmakers, de Rabobank en vele anderen.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura