John Wassenaar

is geboren in Lisse op 15 januari 1959. Als kind kwamen zijn tekentalenten al naar boven,
maar zijn creaties ontstonden later hoofdzakelijk achter de computer.
Hij was mede-eigenaar van een grafisch ontwerpbedrijf, maar daardoor hanteerde hij het potlood nog maar mondjesmaat.

Opleiding
Begin 2003 kwam de omslag en is deze grafisch vormgever met een passie voor illustreren en fotografie zich veel meer toe gaan leggen op het schilderen. Minder werken en meer schilderen is zijn streven. Hij volgde een opleiding fijnschilderen bij Johan Scherft aan de Kunstacademie van Leiden en schildert naast zijn werk uren per week in zijn atelier.

Aanvankelijk werkte hij met acrylverf, maar inmiddels uit hij zich het best met olieverf. “In olieverf kun je het écht laten zijn,” verklaart hij die keuze. Zijn onderwerpen haalt John uit het dagelijks leven; de natuur en de nostalgische dorpssferen in de Bollenstreek trekken zijn aandacht. Hij mist daarbij geen enkel detail. Hij werkt zeer precies en met oog voor licht, donker en schaduwwerking. Aan de hand van foto’s bepaalt hij zijn compositie, die niet eerder zó is afgebeeld. Zijn werk is herkenbaar, hoewel de situaties die hij schildert niet in deze opzet bestaan.

Scherpschilderen
Foto-realisme is zijn passie, al sluit hij niet uit dat hij daar in de toekomst meer magische elementen aan toe voegt. “Losser zal ik waarschijnlijk niet gaan werken, ik blijf detailleren.” De contrabas van de Cubaanse muzikant móet van hout zijn. Dat realisme ziet hij ook in het werk van Klaas Wiedijk, die hem inspireerde om te gaan schilderen.

Naast natuur en straatbeeld schildert John ook portretten. Gewoon schilderen wat zijn hart hem ingeeft. De “oude mannetjes” ontstonden ook aan de hand van foto’s van karakteristieke mannen die hij op vakantie of gewoon in de streek tegen kwam.

Trompe-l’oeil
De legerkisten, jas en pothelm zijn bijzondere schilderijen in een serie van drie waarbij het niet ophoudt bij de rand van het paneel. Elk schilderij wordt opgehangen aan hetgeen buiten het schilderij doorloopt. Zo bedenkt John Wassenaar telkens weer nieuwe thema’s. In 2009 ontmoette hij de bekende kunstschilder Henk Helmantel thuis in zijn atelier. Dat werd een bijzondere ontmoeting tussen twee top-fijnschilders, waarbij Helmantel zijn waardering uitsprak voor de schilderkunst van John. Helmantel noemde John Wassenaar zelfs `scherpschilder`, een titel om trots op te zijn.

Bekendheid
In de afgelopen tien jaar waren zijn schilderijen te bewonderen op diverse exposities, waar hij keer op keer lovende kritieken mocht ontvangen. In 2012 verscheen het fraaie artikel “Alle ruimte voor scherpschilder” in de Telegraaf, geschreven door Bertjan Ter Braak. Een geweldige bijdrage tot het vergroten van zijn landelijke bekendheid.

Sinds januari 2013 woont en schildert hij in zijn eigen atelier/galerie in de monumentale 16e eeuwse stadsgalerie aan de voet van de Sint Janskerk in het historische centrum van Gouda.

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura