Bert de Vries

WEBSITE

Ik tekende al jong en ben nooit meer gestopt. Altijd naast studie en werk. Ik deed zeventien jaar wetenschappelijk onderzoek in Twente en Nijmegen, promoveerde in 1988, was zes jaar beleidscoördinator op een ministerie en werkte zeventien jaar bij de onderwijsinspectie, o.a. als inspecteur mbo en hoger onderwijs. Toen ik eind 2014 met pensioen ging, heeft de koning mij geridderd voor mijn bijdragen aan het beroepsonderwijs en de onderwijsinspectie en voor de mantelzorg voor mijn al twintig jaar gehandicapte lief.

In al die jaren stond ik regelmatig voor de keus: zal ik overstappen naar de kunst? Maar er moest brood op de plank, ik vond m’n werk ook leuk en steeds koos ik daar weer voor. En ondertussen ontwikkelde ik me in mijn vrije tijd gestaag als amateur kunstenaar. Deels autodidact, maar ik volgde ook vele cursussen, o.a. aan de Vrije Academie in Nijmegen, portrettekenen en later beeldhouwen. Vanaf 1997 ontwikkelde ik me verder in Den Haag, eerst enkele jaren bij Mark Rietmeijer en later in de Vrije Academie aan de Paviljoensgracht. Zo maakte ik ruim twintig jaar beelden in hardsteen en marmer. Tot pijnlijke voeten dit verder belemmerden en ik mijn oude liefde voor tekenen en schilderen hernam. In 2011 ontdekte ik Arjan van Gent, zie ook op deze site. Ik werd lid van zijn Atelier Sint Lucas waar ik me bekwaamde in de klassieke schildertechnieken.

Nu ben ik full time kunstenaar en maak portretten en stillevens, ook in opdracht. Ik houd van de ambachtelijke kant van het werk. Ik werk op de klassieke manier in dunne lagen olieverf op paneel of portretlinnen, te beginnen met het ontwerp, dan de imprematuur, dan de onderschildering en daarna de dun geglaceerde kleurlagen. In de laatste fase komen compositie, tonen en kleuren tot eenheid en ontstaan diepte en eenvoud. Ik houd van heldere composities.

In de stillevens zoek ik in de combinatie van voorwerpen en/of bloemen met de omgeving een harmonische, maar ook een licht mystieke sfeer.

In mijn portretten wil ik het karakter en het wezen van de persoon weergeven in al hun nuances zoals dat aan een gezicht is af te lezen. Mijn portretten zijn meestal op opdracht gemaakt. Voor een portret maak ik gebruik van foto’s, door de opdrachtgever of door mijzelf gemaakt.