Bert de Vries

tekende al jong en ben nooit meer gestopt. Altijd naast studie en werk. Ik deed wetenschappelijk onderzoek in Twente en Nijmegen, promoveerde in 1988, werkte op een ministerie en bij de onderwijsinspectie. Toen ik eind 2014 met pensioen ging, heeft de koning mij geridderd voor mijn bijdragen aan het beroepsonderwijs en de onderwijsinspectie en voor de mantelzorg voor mijn al twintig jaar gehandicapte lief.

In al die jaren stond Bert de Vries regelmatig voor de keus: zal ik overstappen naar de kunst? Maar er moest brood op de plank, ik vond m’n werk ook leuk en steeds koos ik daar weer voor. En ondertussen ontwikkelde ik me in mijn vrije tijd gestaag als amateur kunstenaar. Deels autodidact, maar ik volgde ook vele cursussen, o.a. aan de Vrije Academie in Nijmegen, portrettekenen en beeldhouwen. Vanaf 1997 ontwikkelde ik me verder in Den Haag, o.a. in de Vrije Academie. Zo maakte Bert de Vries ruim twintig jaar beelden in hardsteen en marmer, tot ik in 2011 mijn oude liefde voor tekenen en schilderen hernam. Ik ontdekte toen Arjan van Gent, zie ook op deze site. Ik werd lid van zijn Atelier Sint Lucas waar ik me bekwaamde in de klassieke schildertechnieken.

Nu ben ik full time kunstenaar en maak portretten en stillevens, ook in opdracht. Ik werk op de klassieke manier in dunne lagen olieverf op paneel of portretlinnen, met ontwerp, imprematuur, onderschildering en daarna de dun geglaceerde transparante kleurlagen.
In de laatste fase komen compositie, tonen en kleuren tot eenheid en ontstaan diepte en eenvoud. Ik houd van heldere composities.

In de stillevens zoek ik in de combinatie van voorwerpen en/of bloemen met de omgeving een harmonische, maar ook een licht mystieke sfeer. In mijn portretten wil ik het karakter en het wezen van de persoon weergeven in al hun nuances zoals dat aan een gezicht is af te lezen. Mijn portretten zijn meestal op opdracht gemaakt.

Ik nam deel aan groepsexposities in Galerie Leids, Leidschendam (2015), Pulchri Studio Den Haag (2016) en Into the Silence in de Vijverbergzaal Den Haag (2017). Ik werd geselecteerd voor het Weekend van het Portret 2016. In 2017 en 2019 exposeerde ik op uitnodiging in Museum Thijnhof in Coevorden. In 2017 ontving ik het Certificate of Excellence en in 2018 de Special Prize Painting van het Duitse Palm Art Award. In 2018 werd ik genomineerd voor het Schilderij van het Jaar. Ik neem deel aan de herstart van de serie Sterren op het Doek van Omroep Max.

 

 

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura