Astrid Ritmeester

Astrid Ritmeester studeerde in 1987 af aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als illustrator werkte ze mee aan diverse boeken maar haar uitdagingen bleken toch breder te liggen: De keuze tussen verf en linnen ( tekenen/schilderen) en stoffen en fournituren ( kleding, kostuums) was niet altijd eenvoudig te maken. In het theater kwamen voor haar deze twee elementen bij elkaar. De stap naar het ontwerpen van theaterkostuums was daardoor een hele logische. Met veel passie en plezier werkte ze mee aan theaterprodukties, tot toch de verf en het linnen weer begonnen te trekken.

Inmiddels is Astrid alweer een aantal jaren terug bij haar grootste passie: het schilderen van voornamelijk portretten. Klassieke portretten van de oude meesters zijn haar inspiratiebron. Ze maakte studie van de klassieke schildertechnieken met opbouw in lagen, maar ook van compositie en lichtinval. Ze schildert voornamelijk met olieverf op doek of paneel maar maakt ook portretten met pastel op papier. Altijd op zoek naar verdere verfijning in haar techniek blijft ze studeren. Inmiddels zijn de portretten van Astrid veelgevraagd vanwege de zachte uitstraling, de emotie die het oproept en het licht waarmee ze speelt. Haar focus ligt op de weergave en de zeggingskracht van de ogen van de geportretteerde en als het even kan voegt ze er nog een vleugje theater aan toe. Ze schildert in opdracht en maakt vrij werk.

Schilderijen van Astrid waren o.a. te zien in het Gemeentemuseum De Haag ( ZomerExpo 2014), Loods 6 ( Nationaal Portretweekend, okt. 2016) en Chicago ( Zhou B Gallery, augustus 2017)