Erik Rijssemus

Nadat Erik Rijssemus een periode werkzaam te zijn geweest als grafisch ontwerper bij een samen met studiegenoten opgezette reclamestudio, wijdde hij zich in 1975 geheel aan de schilderkunst. Vanaf de beginperiode schilderde Erik Rijssemus geheel tegen de toen heersende mode in, in een zeer gedetailleerde stijl. Hij ziet een uitdaging in het oplossen van het probleem van compositie en kleur binnen het kader van een realistische voorstelling.

Hij schildert in de traditie van de Utrechtse aan surrealisme en magisch-realisme verwante kunstenaars, maar doet dat op een geheel eigen wijze. Één van zijn vaste thema’s is de menselijke figuur, die in combinatie met verschillende elementen een dualiteit creëert, die de voorstelling boven een alledaags realisme moeten tillen. De soms beklemmende vervreemding van zijn werk wordt gerelativeerd door een vorm van ironie waarbij de toeschouwer vaak een glimlach niet kan onderdrukken.

De personen op de schilderijen kijken je vaak aan, soms brutaal, gestoord in hun vaak nutteloze bezigheden, of soms melancholiek en zelf met de situatie waarin ze verkeren geen raad wetend. Hij voegt een andere dimensie toe aan zijn werk door ze titels te geven die woordspelingen zijn. Dat spoort de kijker aan nog eens goed te kijken en de dubbele bodem van het werk te ontdekken.

Het werk van Erik Rijsemus is vol van kunsthistorische verwijzingen. Hij sloopt de heilige huisjes en berooft de Kunst van haar aureool. Hij herhaalt zich nooit, hij kiest voor de onbekende weg. Zijn fantasie, zijn lef en zijn drang naar vernieuwing, leidt telkens naar originele thema’s en verrassende elementen, vol van humor en ironie met behoud van zijn persoonlijke stijl.

Erik Rijssemus schildert met olieverf. maakt tekeningen in potlood en acryl op papier. Werk van hem bevindt zich in diverse verzamelingen in binnen en buitenland.

WEBSITE

 

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura