Brita Seifert
   

WEBSITE

“Ik schilder meestal realistisch en soms surrealistisch. Mijn werk is eigenlijk altijd symbolisch. Het gaat over mijn leven, wat ik meegemaakt heb of wat andere mensen meegemaakt hebben. In elk werk wordt een voor mij herkenbare emotie verwerkt. Een belangrijk onderwerp zijn maskers. Een soort Venetiaanse maskers. Het is voor mij een symbool voor mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Je kunt het ook eerlijkheid noemen. Het is een persoonlijk probleem omdat ik daar veel mee te maken heb en heb gehad. Ik verwerk dat in mijn schilderijen en op die manier hoef ik er niet meer over in te zitten. Ik schilder ook portretten en naakten. Maar niet op een erotische manier. Ik schilder graag vrouwen, hun schoonheid spreekt mij aan.”

De Duitse kunstenares Brita Seifert schildert en tekent pure schoonheid. Door het gebruik van zachte overgangen oogt haar werk bijna foto grafisch. Seiferts onderwerpen zijn divers, maar bevatten altijd een zweem van mysterie en stilte. Door het vervagen van de omgeving en het spelen met licht en donker lijken haar taferelen zich afspelen bij het vallen van de nacht of het beginnen van de dag. De melancholische sfeer die hierdoor ontstaat geeft een onbalans, alsof de kunstenares ons telkens naar de grens van een imaginaire wereld en de werkelijkheid brengt. Na haar academische opleiding in Leipzig, alsook in Berlijn en Zúrich, besloot zij naar Italië te gaan. Niet alleen modellen, maar ook andere onderwerpen zoals dieren, bloemen en stillevens, weet Brita met grote overtuiging te excelleren. Het kan niet anders dan dat zij met een groot talent, meteen al bij haar geboorte, de wereld is komen verrijken. Begin 2012 herontdekte Brita haar pastel en kleurpotlood tekeningen. Ze begon weer met eindeloos geduld haar arceringen op papier en doek te zetten. Het resultaat was een schilderachtig en fluweelzacht oppervlak, wat meer overeenkomsten had met een schilderij dan met een tekening. Zij glaceert met haar vele verschillende potloden, een dimensie en een perspectief en komt hierdoor tot een fabelachtige stofuitdrukking. Deze heb ik alleen nog maar in de olieverftechniek gezien. Zij heeft een speciaal talent, zoals een muzikant de noten leest en omzet in muziek, of een schrijver die het verhaal in zijn hoofd heeft en omzet in prachtige teksten op papier. zo kan Brita, wat ze in haar hoofd uitbeeld, tekenen op papier of linnen.

Intussen is zij een internationaal gewaardeerde kunstenares die in vele landen exposeerde, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Senegal, België, Florida U.S.A., Maryland U.S.A., Baltimore U.S.A., Washington DC en Nederland.

Teken- en schilderlessen, Brita wil wat ze geleerd heeft doorgeven aan anderen. De lessen worden gegeven in haar eigen atelier in Aijen. Ze geeft ook les in de kleurenleer, het mengen van kleuren, de werking van de kleuren in warm en koud tonen en deze in kleine afbeeldingen omzetten. Behalve tekenen, wordt geoefend met werken in driedimensionaliteit, licht en schaduw, perspectief en diepte. Een les volgt u met maximaal 6 cursisten, waardoor ze daadwerkelijk persoonlijke begeleiding kan geven

 
@ netkunst.nl