JanHendrik Dolsma

Jan Hendrik Dolsma

Ruimte en licht

“Zolang als hij zich kan herinneren is hij gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf zag hij hem (haar?) voor het eerst en was volkomen overdonderd; dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven. Op de één of andere manier werkt het waddengebied op hem als een soort mentale douche, het zet de wereld voor hem een beetje in perspectief. Hij probeert er zo veel mogelijk te tekenen, schilderen en fotograferen, om gewapend met dat materiaal de winter door te komen.

Toen hij op de academie Minerva zat (van 1968 tot 1973) raakte hij geïnteresseerd in de landschapschilderkunst en dan vooral de Hollandse. Indertijd heeft hij vooral de 17de eeuw goed bekeken, de laatste jaren is het de Haagse School. Daarnaast mag het romantische landschap zich in zijn warme belangstelling verheugen.

In zijn schilderijen ontbreekt de menselijke aanwezigheid. Bijna elke keer als hij het eens probeert, schildert hij het weer over. Hij weet niet precies waarom, maar denkt dat het schilderij door zo’n figuur iets verhalends krijgt, waardoor de aandacht wordt afgeleid van waar het hem om gaat: de ruimte en het licht.”

 U hier ook adverteren?

Muspaneel

blokblok

Beheer je eigen website!

Atelier Brita Seifert

Galerie PicturaGalerie Pictura