Roos van der Meijden

Roos van der Meijden (1979)

is realistisch schilder met klassieke kenmerken in haar werk. Maar wie langer kijkt zal zien dat haar werk ook door de moderne tijd en materialen beïnvloed is. Met olieverf en acrylverf borduurt zij voort op principes van de oude Hollandse schilderkunst, die ze combineert met haar eigen inzichten en kleuren.

“Het spel van licht en schaduw, de sfeer van het licht op een bepaald moment van de dag. Het vangen van een indruk van één klein moment in kleur en penseelstreek blijft een eindeloze uitdaging”

Haar stadsgezichten en interieurs zijn vluchtige momenten uit het dagelijks leven. Momenten die in ons vaak haastige bestaan onopgemerkt voorbij schieten, zonder dat we een seconde oog hebben voor de schoonheid ervan. Met haar schilderijen wil Roos van der Meijden de tijd even stil zetten, om ons te laten zien welke mooie momenten ons anders zouden ontgaan. Er ons de tijd voor geven, eindeloos te blijven genieten. En door de schilderijen te bestuderen, ga je misschien zelf ook anders naar de dingen om je heen kijken. Hoewel de onderwerpen en situaties variëren in de schilderijen van Roos van der Meijden, zijn contrasten tussen licht en schaduw en weerspiegelingen terugkerende thema’s. Daarbij zijn de schilderijen zelden een exacte kopie van de werkelijkheid. De werkelijkheid is de aanleiding tot het schilderen, niet het doel.

“Al tijdens mijn opleiding raakte ik geïnteresseerd in de manier waarop de omgeving zich kan reflecteren in water en hoe de golfbewegingen het licht weerkaatsen. In de loop der jaren kwamen verschillende onderwerpen voorbij, maar reflecties blijven inspireren.”

Roos van der Meijden is in 2001 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag aan de afdeling grafiek. Zij maakte in die tijd vooral kleurenetsen waarvoor zij in 2001 de Allianz Grafiekprijs won. In 2008 heeft zij de overstap gemaakt naar het schilderen. Dit werd in 2011 beloond met de eretitel Talent van het Jaar in de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Sindsdien mag zij zich ieder jaar rekenen tot de 25 meest populaire kunstenaars in deze verkiezing.

 

Over het boek:

Roos van der Meijden heeft in 2021 het boek Stadsgezichten Schilderen uitgebracht. “Omdat veel mensen mij vragen hoe ik deze schilderijen maak, heb ik het boek geschreven” legt zij uit. “In het boek deel ik mijn grote kennis en ervaring op het gebied van het schilderen van stadsgezichten. Ik leer de lezer hoe je diepte suggereert, hoe je weerspiegelingen maakt en de structuren van stenen en bladeren weergeeft.” Het is een heel persoonlijk boek, waarin de kunstenares laat zien hoe zij in haar eigen werk klassieke technieken combineert met moderne invalshoeken. Dat zij daarbij geïnspireerd wordt door schilders als Vermeer, De Hooch en Breitner, is meteen duidelijk. Naast een lesboek, is deze uitgave bovenal een prachtig naslagwerk voor iedereen die van hedendaags realisme houdt.

Het boek kan besteld worden op Stadsgezichten schilderen

Roos van der Meijden
Oosterbroek 1
2641 MJ Pijnacker
06-25480327

WEBSITE

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura