Reinier Berendsen

Licht. Dat fascinerende daglicht. De Nederlandse schilder Reinier Berendsen (1973) jaagt het achterna, in grote steden over de hele wereld. Hij gaat te werk als reizend journalist. Onbevangen observerend; ruikend, proevend, voelend. Wachtend op dat ene moment om te registreren. De plekken die hij vastlegt lijken willekeurig gekozen. Want belangrijker dan de plek is het licht; als dragend karakter van zijn werk. En al het andere – de gebouwen en de objecten in de ruimte – is daaraan ondergeschikt. Light above the buildings. In dat opzicht is Reinier een echte Nederlandse schilder, in de traditie van Johannes Vermeer.

 Zijn werk is er niet om simpelweg te bekijken, als vluchtig en oppervlakkig beeld. Integendeel. Ze zijn er om te ervaren en zelfs te voelen. De geuren en geluiden. De temperatuur. Het jaargetijde. De werken van Reinier kenmerken zich door orde, rust en structuur. Noem het opgeruimd. Door het ontbreken van mensen. En door afwijkende perspectieven. Geen bewuste keuzes overigens; schilderen lukt bij de gratie van intuïtie. Op één element na: Reiniers reiskoffertje op elk schilderij. Reinier Berendsen was hier even. En de plek die hij net heeft verlaten, ziet er volgende week misschien alweer anders uit. En dat is prima.

WEBSITE

 

 

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura