Gelos Michailidis

Via zijn schilderijen stapt kunstenaar Gelos Michailidis uit het drukke dagelijkse leven. Hij laat zijn werk- en woonplaatsen Utrecht en Amsterdam achter zich en reist in gedachten af naar de Waddeneilanden. De zeegezichten die hij op paneel zet, brengen rust in zijn hoofd, ook al zijn de zeeën en luchten nog zo ruig.

Al meer dan vijfentwintig jaar komt Gelos op de Waddeneilanden. Wanneer hij voet aan wal zet, verdwijnt al zijn stress als sneeuw voor de zon. Bij terugkomst in de grote stad is zijn hoofd leeg, maar zit deze wel vol ideeën. “Ik maak veel foto’s en beelden van de zee en de lucht sla ik onbewust op in mijn hoofd. Als ik thuiskom ontstaat er een compositie in mijn hoofd en creëer ik mijn eigen landschap.”

WEBSITE

 

Onrealistisch realisme

Een meteoroloog zou direct opmerken dat de composities in de schilderijen van Gelos niet kloppen. De kunstenaar combineert woeste luchten gerust met kalme zeeën, iets wat in de realiteit niet bestaat. De schilder laat zich inspireren door Hollandse meesters zoals Schelfhout, Van Ruijsdael en Koekkoek. Drie kunstenaars die allemaal hetzelfde deden: fictieve composities bedenken. De foto’s die Gelos maakt op het eiland combineert hij met zijn emoties die hij ervaart wanneer hij langs de kustlijn staat.

Het DNA van de golf

De details spatten van de werken af. Hyperrealisme is een terugkerende stroming in de schilderijen van Gelos Michailidis. De kunstenaar vergroot details sterk uit, waardoor hij het DNA van de wolken en golven weet te pakken. Gelos: “De schuimvlokken die los spatten van de golf staan los van het gedeelte dat net omslaat. Elke vlok heeft zijn eigen schaduw, zijn eigen rondingen, en voegt hierdoor veel meer diepte toe in het schilderij.”

Het belichten van emotie

Wanneer Gelos Michailidis het natuurlijke schouwspel in zich opneemt, vergeet hij alles om zich heen. De momenten die hij beleeft zet hij in zijn hoofd om naar beelden. De beelden neemt hij mee naar zijn atelier, waar hij de emotie toevoegt. “Ik probeer mijn beleving over te brengen in de schilderijen. Licht speelt hierbij een grote rol. Hoe donkerder de lucht, hoe meer licht je kan toevoegen. De contrasten die ik hiermee creëer geven emotie aan het schilderij.”

Overgenomen door de natuur

Gelos Michailidis combineert elementen uit momenten met elkaar voor een dramatisch effect. Zo zet hij grote golven voor donkere wolken en voegt hij woeste schuimvlokken toe wanneer er een golf omslaat. “Door zelf de compositie te bedenken, krijg ik de kans mijn eigen emoties te verwerken in de schilderijen. De wolken zijn immens, de zee is oneindig. Wanneer ik aan de voet van de zee sta, voel ik me overgenomen door de natuur. Dit gevoel komt terug in mijn werken.”

 

Een kunstenaarsnaam is meestal de voornaam en de achternaam. Daarom staat op deze website de kunstenaar op alfabetische volgorde beginnend met de voornaam.


Wil je als kunstenaar meer aandacht voor jouw pagina?

Kijk dan eens onder de tab ADVERTEREN

Mus Paneel

De webshop voor al uw
MUS schilderspanelen
en linnen voor de laagste prijs !

Atelier Brita Seifert

 

 

 

 

 

 

lijstenmakerij Pictura