Riebo Rietema

Riebo Rietema is een in Groningen geboren hedendaagse, realistische kunstschilder. Zijn werk staat bewust in de figuratieve en ambachtelijke traditie die al in de zestiende en zeventiende eeuw hoogtijdagen beleefde.

Ik herinner mij goed, toen ik als kind uit de box mocht en rechtop begon te staan en te lopen, dat ik bijna direct met krijt op een groot bord begon te tekenen. Gezichten, profielen – tekenen, vegen, opnieuw tekenen, verbeteren, een ander gezicht, wegpoetsen, veranderen, kijken, kijken, kijken… daarna het volgende gezicht enzovoort.

Met uitzondering van wat globale oriëntatie, nam Riebo Rietema in het verleden bewust de beslissing om geen kunstschildersopleiding te volgen, noch bij een mentor in de leer te gaan. Hij koos ervoor om te leren door te experimenteren en het werk van grote kunstenaars nauwkeurig te onderzoeken, jaren lang. Na in een andere studie aan de universiteit te zijn afgestudeerd, wijdde hij zich – aanvankelijk in combinatie met een reguliere baan – volledig aan het schilderen. Sindsdien heeft hij gestaag erkenning gekregen en heeft hij zich doorheen de jaren ontwikkeld tot een professioneel kunstschilder van stillevens, portretten, landschappen en stadsgezichten. Riebo Rietema schildert met klassieke olieverf afwisselend op doek en op paneel en hij maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. De kunstenaar exposeert meerdere malen per jaar en had een 2020 een solo expositie in Nijmegen. Verschillende van zijn schilderijen bevinden zich in particuliere collecties. Een eerste korte film genaamd Verbeeld verscheen in het najaar van 2019 en biedt een blik in het dagelijkse leven van de kunstenaar. Na aanvankelijk te hebben gewerkt in Den Haag en Nijmegen, werkt hij nu in Oosterbeek en ‘s-Hertogenbosch.