Ria de Henau heeft heel wat ervaring in de verschillende kunstdisciplines, zowel in de beeldende kunsten als in de muziek. Ze reisde reeds de hele wereld rond, maar werd vooral door Zuid-Oost Azië erg geraakt. Het werd haar steeds duidelijker hoe onze huidige overgeciviliseerde en rationele samenleving van haar essentie was verwijderd. Tijdens haar opleidingen in de beeldende kunsten en de jaren nadien, ervoer deze kunstenares een diep gemis.
Het antwoord op dit gemis vond Ria de Henau in een diepgaande studie van de oude meesters. Naarmate ze meer en meer voeling kreeg met de manier waarop deze meesters werkten, kwam ze tot de verrassende vaststelling dat een krachtig kunstwerk veel meer voeten in de aarde had dan enkel de buitengewone schildertechniek van de kunstenaar. Onlosmakelijk verbonden zijn steeds een diepe, intense beleving en een ongekend meesterschap over energie op subtiele niveaus, maar eveneens ook over energieën in een veel krachtigere intensiteit. De hoogsensitieve natuur van Ria de Henau laat haar toe om haar onderwerpen waarop ze zich richt heel diep te voelen. ervaring van het “voelen”, naar buiten te brengen en deze weer te geven in een intense kleurenrijkdom en een karakteristiek vibrerend licht. Dit overtreft een visuele reproductie van de fotografische werkelijkheid.

Door haar fascinatie voor de oude meesters, ontdekte Ria de Henau een manier om deze intense ervaring van het “voelen”, naar buiten te brengen en deze weer te geven in een rijk kleurenpalet en een karakteristiek vibrerend licht. Het leven van de kunstenares draait volledig rond het voelen en weergeven van energieën en de frequenties van alles wat is, in een totale overgave. Het ALLES dat in het NIETS vervat zit en het NIETS in het ALLES.
Haar werk is geïnspireerd door de kennis van de oude meesters, die ze reactiveert in het kader van de 21ste eeuw.
“We zijn kinderen van onze tijd, verbonden IN en MET het tijdloze, in een eeuwige beweging”. In dit eenzijdige en over-rationele tijdperk kiest Ria de Henau ervoor onderwerpen te schilderen die eenvoudig zijn in een sobere compositie. Mooie alledaagse voorwerpen waaraan we elke dag achteloos voorbij gaan.

Door uitvergroting nodigt ze de toeschouwer uit om op een aandachtige manier te kijken naar de magie en de schoonheid in onze dagelijkse omgeving. Ria de Henau wil hiermee ook het belang benadrukken van het voedende aspect van schoonheid voor de mens en de hele samenleving.
In de afgelopen decennia was kunst maar al te vaak de dienaar van ratio, destructie, cynisme en een cultus van neuroses en grote ego’s. De kunst als uiting van lelijkheid, afstoting en ontaarding. De kunst als weerspiegeling van de toenemende destructie door de mensheid ten aanzien van de mens en de planeet waarop we leven? De kunst als definitieve aanklacht?

In een wereld die gebukt gaat onder extreme wantoestanden ziet Ria de Henau het als taak van elke kunstenaar, de mens weer te verheffen, te mens te herinneren aan zijn eigen “lichtheid” en “schoonheid”.

Steeds meer kunstenaars kiezen ervoor om deze vernieuwde stroming te volgen. Het ligt in de diepe natuur van de mens en van alles wat leeft en is, om te streven naar herstel van de harmonie.

Ria de Henau

Ria de Henau

 U hier ook adverteren?

Muspaneel

blokblok

Beheer je eigen website!

Atelier Brita Seifert

Galerie PicturaGalerie Pictura