Lion Feyen

Lion Arie Feijen (1947) is een hedendaagse kunstenaar die schildert in de traditie van de beroemde Nederlandse 17de-eeuwse meesters. Aandacht voor detail staat centraal in zijn klassieke stillevens. Let in het bijzonder eens op het rijke kleurenpallet welke een warme en doorleefde sfeer creëert.
Lion Feijen groeide op als kind van de kunstschilder Leo Feijen. Reeds op jonge leeftijd deed hij zodoende zijn eerste schildertechnische en artistieke vaardigheden op. Welhaast vanzelfsprekend trad Lion Feijen in de voetsporen van zijn vader. Het streven naar ultieme perfectie is een grote drijfveer in zijn oeuvre, waarbij telkens weer een drietal elementen te onderscheiden zijn: Schoonheid, compositie en stofuitdrukking. Elk schilderij van zijn hand is het resultaat van een intuïtief scheppend proces, welke een zorgvuldige combinatie is van deze drie elementen.

Kenmerkend voor het werk van Lion Feijen zijn het warme kleurgebruik en een zeer gedetailleerde stofuitdrukking. Het genre klassieke stillevens kent tegenwoordig een groeiend aantal beoefenaars, maar slechts weinigen beoefenen hun métier op het hoge niveau van Lion Feijen. Hij behoort tot die paar moderne meesters voor wie de verf geen geheimen meer heeft. Zijn grote kracht schuilt in de opgeroepen sfeer en de gave van beperking. Een gewone appel, een ouderwets theeblik of een antieke vaas is echt, bedrieglijk echt zelfs. het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn warme stillevens veel waardering oogsten.
Lion Feijen zoekt niet de publiciteit, maar deze vakman heeft zijn eigen uitdaging; telkens zichzelf weer trachten te overtreffen binnen de zelfgekozen kaders van het klassieke stilleven. Lion Feijen exposeerde tot halverwege de jaren negentig veelal in Duitsland en Engeland, simpelweg omdat zijn vader dat ook deed en de vraag van vader op zoon overging. Sindsdien is zijn naamsbekendheid alleen maar groter geworden en heeft hij een internationale gerenommeerde naam opgebouwd. Zijn fabelachtige schilderijen vinden in Europa moeiteloos de weg naar de vaste liefhebbers. Het werk van Lion Feijen bevindt zich in diverse particuliere collecties in Nederland, België, Frankrijk, Monaco, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.
(Tekst door Karen Boekholt)