Antonio Fuertes

‘Schilderen is de drang om je visie op de realiteit weer te geven.’

De Spaanse kunstschilder Antonio Fuertes (1970) studeerde aan de ’Facultad de Bellas Artes’ van de universiteit van Madrid, met het laatste jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Na zijn afstuderen in 1994 bleef Fuertes in Nederland en ging in Amsterdam wonen en werken.

 

 

Licht vormt de rode draad in Fuertes’ oeuvre: ‘Ik stel me mijn doeken vaak voor als het toneel in een theater. Het licht heeft de rol van regisseur en bepaalt wat er op het toneel gaat gebeuren en wat de acteurs gaan doen. Zo brengt het licht het doek tot leven.’

Als ‘acteurs’ voert de schilder bekende elementen van klassieke stillevens op zijn toneel op, vooral fruit: ‘Tijdens mijn jeugd in Andalusië was er altijd en overal fruit; sinaasappels, citroenen, vijgen, mandarijnen, peren, ga zo maar door. Mijn vader had een ‘huerta’, een soort boomgaard, waar het mooiste en lekkerste fruit vandaan kwam. Voor mij was dat een waar paradijs.’

Opvallend is dan ook de passie waarmee Fuertes het fruit schildert: de weergave lijkt een serie portretschilderingen van individuele stukken fruit die samen een scène opvoeren.

De techniek die Fuertes hanteert is in lijn met die van klassieke meesterschilders uit de Gouden Eeuw zoals Rembrandt, Velázquez en Ribera. De vele transparante lagen verf –tenminste 15- en het reliëf in de verfhuid, zorgen samen voor de diepte die zo kenmerkend is voor de stillevens van Antonio Fuertes.