Joep Verheijden

WEBSITE

Joep is als kunstenaar volledig autodidact. Als 17-jarige begon hij bij bronsgieterij Atelier 80. Op zijn 19de vertrok hij voor enkele jaren naar Bussière, Frankrijk, voor het mede opzetten van een galerie annex kunstuitleen. Terug in Nederland werkte hij enkele jaren als zelfstandig bronsgieter (Aleyoup) en tegenwoordig als allrounder bij bronsgieterij Bogart te Druten.
Door de jaren heen participeerde hij steeds in het mede ontwikkelen en vervaardigen van kunstwerken van vele nationale en internationale, grote en kleine kunstenaars.
‘Voortdurend ben ik bezig met de mogelijkheden die het brons biedt om de gewenste uitdrukking te versterken…’
Daar hij als kleine jongen al een fascinatie koesterde voor alles wat leeft en beweegt is het vervaardigen van diersculpturen een logisch gevolg. Ongewoon maar origineel is zijn keuze voor juist “niet knuffelbare” dieren die van zichzelf een sterke uitstraling hebben en daarmee een symbolisch kracht bezitten. Neem bijvoorbeeld de heremietkreeft met zijn krachtige scharen, maar weke achterlijf, wat hij beschermt in een slakkenhuis. Of de aandoenlijkheid van een uit het ei kruipend schildpadje.
De gladheid en warme kleur die de spiegelkarper kracht geven, of de grillige textuur van een kreeftenpoot vormen een uitdaging voor mij als kunstenaar.

Sinds 2014 is hij in de zomer werkzaam als beroepsimker.
Hij beheert zo’n 200 bijenvolken die hij vooral inzet voor de bestuiving bij diverse teelten.