Rene Tweehuysen

Rene Tweehuysen

Rene Tweehuysen, Utrecht 1957,
Hij voltooide zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) van 1978 tot 1983. Zijn liefde voor kunst had hij van huis uit meegekregen. Als kind kon Rene al goed tekenen en het was dan ook vanzelfsprekend dat hij naar de kunstacademie ging. In Utrecht ontwikkelde hij zich, na een abstracte periode, tot een figuratief werkend beeldend kunstenaar. Essentieel was de invloed van veel Utrechtse figuratief werkende kunstenaars als bv. Pyke Koch en Moesman. Later maakten behalve portretschilders als Rembrandt en Vermeer, ook Mondriaan en Mark Rothko een onuitwisbare indruk op hem.

Na de academie volgde een waardevolle periode waarin hij veel abstracte schilderijen en grafiek maakte. De abstractie bleek voor Tweehuysen echter een doodlopende weg. De strijd was gestreden, en vanaf 1990 ging hij terug naar hetgeen waar zijn kracht lag: de figuratie.

Gedurende drie jaar bestudeerde hij intensief 16e en 17e eeuwse schildersmanuscripten en ontwikkelde hij zijn schildertechniek. Hij legde zich toe op het schilderen van de menselijke figuur. In 1994 exposeerde Tweehuysen voor het eerst met een serie portretten in galerie Mokum. Sindsdien heeft hij vele particulieren en notabelen geportretteerd. Hij schilderde o.a. de portretten van: Koningin Beatrix, Harry Mulisch, Adelheid Roosen, Leoni Jansen, Paul Witteman, Simon Vinkenoog en Boudewijn de Groot.

Op vele tentoonstellingen was zijn werk te zien waaronder de jaarlijkse Realisme-beurs in Amsterdam, Morren Galleries, Wiek XX, Museum Møhlmann en Galerie van Strien. Zijn werk is opgenomen in vele openbare en privé-collecties.

Sinds 1999 woont hij met zijn gezin aan de Friese waddenkust (oude zeedijk), in het dorpje Oude Bildtzijl, alwaar het “Noordelijk Realisme” bloeit. Terugkomende thema’s in het werk van Rene Tweehuysen zijn: portret, landschap en stilleven en alle combinaties hiervan.

 U hier ook adverteren?

Muspaneel

blokblok

Beheer je eigen website!

Atelier Brita Seifert

Galerie PicturaGalerie Pictura