Judith Lansink

Judith Lansink

Judith Lansink (1952) studeerde in 1976 af aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Daarna werkte zij als theatervormgever voor talloze voorstellingen van grote en kleine gezelschappen. Bekend werden haar decorontwerpen van o.a. Leedvermaak van Toneelgroep Baal en Masterclass van het Rotheater. In 1983 ontving zij de Prosceniumprijs voor haar gehele oeuvre.
Na twintig jaar theatervormgeving kreeg ze in 1996 de behoefte het roer om te gooien en haar oude schildersdroom weer op te pakken.

portrettist judith lansink
Het jarenlang beoefenen van toegepaste kunst deed het verlangen om zelf weer helemaal regisseur van haar eigen werk te zijn oplaaien: een beeld van A tot Z zelf te concipieren in een stijl die, naar later zou blijken, de nodige theatrale kanten in zich had, maar die ook ruimte bood aan haar bewondering voor de stijl van de oude meesters en aanverwante kunststromingen.

Een periode van intensieve studie volgde: naast alle compositie- en ontwerpervaringen van de afgelopen jaren, kwam er nu ruimte voor het ontwikkelen van de olieverftechniek. Dat juist deze techniek haar keuze voor de toekomst zou zijn was niet verwonderlijk, gezien haar grote bewondering voor meesters als Rembrandt, Vermeer, de rus Repin en de engelse schilder Sargent.

Inmiddels schildert zij al weer 15 jaar portretten in opdracht, zowel rechtstreeks alsook via bemiddeling van Galerie de Portretwinkel, het portretschap in Haarlem, dat haar als portretschilder vertegenwoordigt.