Roos van der Meijden

WEBSITE

“Het spel van licht en schaduw, de sfeer van het licht op een bepaald moment van de dag. Het vangen van een indruk van één klein moment in kleur en penseelstreek blijft een eindeloze uitdaging”

Roos van der Meijden (1979) is realistisch schilder met klassieke kenmerken in haar werk. Maar wie langer kijkt zal zien dat haar werk ook door de moderne tijd en materialen beïnvloed is. Met olieverf en acrylverf borduurt zij voort op principes van de oude schilderkunst, die ze combineert met haar eigen inzichten en kleuren.

Haar stadsgezichten en interieurs zijn vluchtige momenten uit het dagelijks leven. Momenten die in ons vaak haastige bestaan onopgemerkt voorbij schieten, zonder dat we een seconde oog hebben voor de schoonheid er van. Met haar schilderijen wil Roos van der Meijden de tijd even stil zetten, om ons te laten zien welke mooie momenten ons anders zouden ontgaan. Er ons de tijd voor geven, eindeloos te blijven genieten. En door de schilderijen te bestuderen, ga je misschien zelf ook anders naar de dingen om je heen kijken. Hoewel de onderwerpen en situaties variëren in de schilderijen van Roos van der Meijden, zijn contrasten tussen licht en schaduw en weerspiegelingen terugkerende thema’s. Daarbij zijn de schilderijen zelden een exacte kopie van de werkelijkheid. De werkelijkheid is de aanleiding tot het schilderen, niet het doel.

“Al tijdens mijn opleiding raakte ik geïnteresserd in de manier waarop de omgeving zich kan reflecteren in water en hoe de golfbewegingen het licht weerkaatsen. In de loop der jaren kwamen verschillende onderwerpen voorbij, maar reflecties blijven inspireren.”