Reinder Ourensma

Reinder Ourensma

“Ik word niet alleen geïnspireerd door het landschap, ik ben er ook door geïntrigeerd. Niet alleen wat ik zie, ook wat ik erbij voel, wat me raakt, dàt schilder ik. Het zijn die intense momenten, soms van euforie, dan weer ontroering of mystiek, die ik met mijn werk probeer terug te halen.”
Reinder Ourensma schildert landschappen. Al zo’n dertig jaar verwerkt hij het ongerepte oude, zwijgend aanwezige Ierse landschap. Soms verschijnen er impressies van het Friese landschap of Ameland. Stilte en ruimte doorademen echter al zijn werk. Met een flinke dosis geduld, energie en kleur streeft hij in ieder schilderij tot in de kleinste details naar een subtiele balans. Dàt wat voor hem essentieel is brengt hij in beeld. Al het overbodige laat hij weg.

Reinder (1952) woont en werkt in Leeuwarden. Tijdens zijn studie aan Academie Minerva in Groningen om docent handvaardigheid en tekenen te worden bleek zijn voorkeur voor het figuratieve werk uitstekend te gedijen. Vanaf 1972 ontwikkelde hij zich in alle anonimiteit tot een onafhankelijk en gedreven fijnschilder.

In 2009 nam hij deel aan de 7e internationale Biënnale voor hedendaagse kunst in Florence en kreeg voor zijn werk de eerste prijs. Een internationale jury oordeelde dat Reinder met zijn werk aantoont hóe hedendaags landschapsschilderkunst kan zijn.
Gregorio Luke (USA): “For many years I have seen a trend, particularly in the United States, where the only thing that is considered “contemporary” are installations and videos. Painting and sculpture, especially if they show any kind of technical mastery, are considered “academic”. This is why I was so happy to see your exquisite, masterful work win. It is a victory not only for you but for all of us who belief in painting.”

“De werken van Reinder Ourensma zijn helder, ruimtelijk en tegelijk poëtisch. De kunstenaar wekt een gevoel van vervreemding van de overvolheid van ons bestaan. Ourensma weet in zijn schilderijen de schaarsgeworden stilte terug te winnen en brengt de kijker tot rust. Hij schept met zijn landschappen als het ware een verdediging tegen de smog, de stress en de chaos in ons leven. Hij maakt de toegang weer vrij tot de heilzame natuur, die we om ons heen en in onze gedachten bijna niet meer kunnen vinden. Door de techniek en esthetiek die Reinder in zijn werk legt ontstijgen kunstenaar en kijker het platte paneel om te belanden in een driedimensionale beleving. De plooien in het sober gekleurde landschap ademen levensenergie. Ze roepen de toeschouwer op tot bezinning. Ourensma geeft de natuur haar plek terug. Maar hij doet meer dan dat. Zijn werk is doordrenkt van verborgen spiritualiteit, belichaamd in de aarde en in de lucht. Daarmee brengt hij zijn toeschouwers een mystieke, meditatieve ervaring: Verchroomd geluk”, aldus Mario Micozzi (Italië).

 U hier ook adverteren?

Muspaneel

blokblok

Beheer je eigen website!

Atelier Brita Seifert

Galerie PicturaGalerie Pictura